Tulburări de neurodezvoltare
Tulburările de neurodezvoltare sunt cele care afectează dezvoltarea normală a sistemului nervos și care pot afecta abilitățile cognitive, emoționale și sociale ale unei persoane.
Tulburări de spectru autist (TSA):
Copiii cu TSA au diferențe semnificative în ceea ce privește comunicarea socială și comportamentul repetitiv. Fiecare copil cu autism este unic, iar gradul de afectare poate varia. Diagnosticul poate fi stabilit, în general, în copilărie.
Tulburări de atenție și hiperactivitate (ADHD):
Copiii cu ADHD pot avea dificultăți în menținerea atenției, impulsivitate și hiperactivitate. Există mai multe subtipuri de ADHD.
Tulburări de învățare:
Cum ar fi dislexia (dificultăți în citire), discalculia (dificultăți în matematică) sau dispraxia (dificultăți în coordonare motorie).
Întârziere globală a funcționării.
Tulburarea de dezvoltare intelectuală:
Este o condiție în care există dificultăți semnificative în dezvoltarea abilităților cognitive și a funcțiilor intelectuale la un copil. Aceasta poate afecta nivelul de inteligență generală, abilitățile de învățare, gândirea și rezolvarea problemelor. Tulburările de dezvoltare intelectuală pot varia în severitate și pot avea un impact semnificativ asupra capacității copilului de a funcționa în diferite domenii ale vieții.
Tulburări ale comunicării:
Tulburări de limbaj de pronunție de comunicare socială, tulburarea de ritm și fluența vorbirii.
Tulburări motorii:
Tulburarea de dezvoltare a coordonării, tulburarea cu mișcări stereotipe.