Primul pas către o intervenție eficientă este o evaluare completă. La NeuroImunoPsy, utilizăm o multitudine de teste standardizate, pliate pe nevoile și caracteristicile copilului dumneavoastră, pentru un diagnostic corect, care să ghideze parcursul unei dezvoltări armonioase.
Veți găsi detalii legate despre fiecare test în parte, constructele măsurate, durata și prețul evaluărilor.
Testul MASC (Multidimensional Anxiety Scale for Children / Scala Multidimensională de Anxietate pentru Copii)
Scala de Anxietate Multidimensională pentru Copii (MASC) este un instrument psihometric care evaluează multiple dimensiuni ale anxietății la copii și adolescenți.
Scala MASC are în vedere să ofere:
- O evaluare fidelă și validă a simptomelor de anxietate în domeniile simptomatologice importante din punct de vedere clinic;
- Să discrimineze între simptomele de anxietate;
- MASC a fost dezvoltat ca cel mai util instrument de evaluare a anxietății la copii și adolescenți până în prezent. Acest chestionar constă în 39 de itemi împărțiți pe patru scale: simptome fizice, evitarea lezării, anxietatea socială, separare/panică + o scală care măsoară anxietatea totală și 2 indici majori (Indicele Tulburărilor Anxioase și Indicele de Inconsistență).
Vârstă: 8-19 ani
Durata: 25-30 de minute
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: 350 Lei
Testul ASEBA (Sistemul Achenbach Al Evaluării Bazate Empiric)
Testul ASEBA cuprinde un set de chestionare pentru evaluarea competențelor, a funcționării adaptative și a problemelor copiilor și adolescenților. Instrumentul poate fi adresat părinților (formularul CBCL), profesorilor (forumarul TRF), existând și varianta de autoevaluare adresat copiilor/adolescenților (formularul YSR).
Scalele evaluate fiind pe următoarele categorii de probleme: Anxietate/Depresie, Însingurare/Depresie, Acuze somatice, Probleme de relaţionare socială, Probleme de gândire, Probleme de atenţie, Neatenţie, Hiperactivitate/Impulsivitate, Comportament de încălcare a regulilor, Comportament Agresiv. De asemenea, pe scalele DSM, aceste probleme acoperă următoarele tulburări: tulburări afective, tulburări anxioase, tulburări somatice, ADHD, tulburări de tip opoziţionist, tulburări de conduită.
Vârstă: administrat începând cu vârsta de 6 ani (formularul pentru părinte) și începând cu vârsta de 11 ani (formularul de autoevaluare).
Durata: 40 de minute
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: 350 Lei
Matrici Progresive Standard
Testul Raven Matrici Progresive Standard este folosit pentru evaluarea inteligenței.
Testul este alcătuit din cinci seturi sau serii de imagini/diagrame lacunare în care apar modificări seriale simultan în două dimensiuni. Fiecare diagramă are o parte lipsă, iar persoana testată trebuie să o identifice între alternativele de răspuns care îi sunt oferite. Testul Standard este alcătuit din 60 de itemi organizaţi pe cinci serii (A, B, C, D şi E) a câte 12 probleme. În cadrul fiecărei serii, soluţia primei probleme este cât se poate de evidentă. Soluţiile la problemele care urmează se bazează pe strategiile care au condus la găsirea soluţiilor precedente şi devin din ce în ce mai dificile. Ordinea itemilor oferă antrenamentul necesar înţelegerii metodei de lucru. Cele cinci serii oferă cinci oportunităţi de a deprinde strategia necesară rezolvării problemelor şi cinci evaluări progresive ale aptitudinilor intelectuale ale individului. Pentru menţinerea interesului şi evitarea oboselii, fiecare problemă este prezentată într-o manieră clară şi pe cât posibil aspectuoasă.
Vârstă: 6-80 de ani
Durata: 1-2 ore
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: 350 Lei
ASRS (Autism Spectrum Rating Scales - Scalele de evaluare a spectrului autist)
Scalele de evaluare a spectrului autist sunt folosite pentru a măsura comportamentele asociate Tulburării de Spectru Autist (TSA) în cadrul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani.
Scalele se pot completa fie de părinți, educatori, profesori, învățători, ori de către toți aceștia și împărțite în funcție de intervalul de vârstă și numărul de itemi, astfel că există 4 variante ale scalelor.
Acest instrument oferă un ghid în stabilirea unui diagnostic, în deciziile care trebuie luate pentru planificarea tratamentului, în monitorizarea răspunsului la intervenție și în evaluarea programului în care a fost inclusă persoana cu TSA.
Vârstă: 2-18 ani
Durata: 15-20 de minute
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: 350 Lei
MACI Milllon Adolescent Clinical Inventory - Inventarul Clinic Millon pentru Adolescenți (Personalitate adolescenți)
MACI este un instrument psihometric, care permite evaluarea multiaxială a caracteristicilor de personalitate și a sindroamelor clinice conform simptomatologiei DSM-IV în rândul adolescenților.
Durata de completare medie este de 25 de minute, ceea ce minimizează rezistența adolescenților, însă poate fi folosit pentru evaluări amănunțite în vederea confirmării ipotezelor diagnostice, în elaborarea de planuri individuale de tratament și pentru măsurarea progresului, atât în timpul tratamentului, cât și după.
Vârstă: 13-19 ani
Durata: 25 de minute
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: 350 Lei
BFQ-2 (Big Five Questionnaire®, 2nd Edition / Chestionarul celor Cinci Factori – 2)
Chestionarul Big Five se concentrează pe modelul canonic al teoriei celor cinci factori, aceștia fiind denumiți: extraversie, agreabilitate, conștiinciozitate, nevrotism și deschidere către experiență.
Pentru fiecare dintre factorii menționați anterior, au fost identificate două subdimensiuni, fiecare făcând referire la aspectele ușor diferențiale ale aceluiași factor.
Acest instrument poate fi administrat atât individual, cât și în grup, aplicarea acestuia desfășurându-se în mediul online. Nu există o limită de timp pentru completarea BFQ, dar este de dorit ca respondenții să completeze inventarul într-o singură sesiune, desfășurată într-un loc liniștit.
Vârstă: peste 13 ani
Durata: 20-30 minute, timpul de completare poate crește atunci când respondenții au dificultăți emoționale sau când limba maternă este alta.
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: -
Testul IST 2000R (Intelligence-Structure-Test 2000 R / Testul Structurii Inteligenței 2000 R (I-S-T® 2000 R))
Instrumentul IST 2000R Modulul de Bază durează aproximativ 90 de minute, fiecare probă având un timp predeterminat. Secvențele prezentate în Modulul de Bază sunt următoarele:
- Completare de fraze;
- Analogii verbale;
- Similarități verbale;
- Calcule;
- Serii numere;
- Semne numerice;
- Selecția figurilor;
- Cuburi;
- Matrici.
Acest instrument evaluează din punct de vedere conceptual la un nivel factorial primar inteligența verbală, inteligența numerică, inteligența figurală și raționamentul, iar la nivelul ierarhic secundar, cu ajutorul Modulului Extins, testul evaluează inteligența fluidă și cristalizată.
Vârstă: se poate administra la adolescenți și adulți, cerința fiind să aibă peste 14 ani
Durata: 90 de minute, 2 ședințe
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: -
BDI II (Inventarul de Depresie Beck – ediția a doua)
Testul BDI II este un instrument de auto-evaluare alcătuit din 21 de itemi, urmărind să măsoare severitatea simptomelor de depresie la adulți și adolescenți din ultimele 2 săptămâni.
Vârstă: peste 13 ani
Durata: -
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: -
KOHS® este un screener al aptitudinilor cognitive utilizat pentru evaluarea copiilor și adolescenților, cu scopul de a identifica valoarea vârstei mintale și a IQ-ului. Valoarea testului a fost demonstrată şi prin includerea sa ca probă de deprinderi spaţial-vizuale şi motorii, în baterii de teste mai cuprinzătoare, cum sunt Wechsler Intelligence Scale for Children, Wechsler Adult Intelligence Scale şi Arthur Performance Scales.
Testul este complet lipsit de încărcătură verbală: itemii pot fi rezolvați și evaluați, iar instrucțiunile pot fi transmise fără niciun recurs la verbalitate; de aceea testul este extrem de util în acele contexte în care capacitatea de verbalizare a respondentului ar putea ridica probleme.
Vârstă: 4-56 ani
Durata: 15-45 minute
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: 250 Lei
DENVER-II oferă o evaluare rapidă, obiectivă și ușor de administrat, de tip screening. DENVER-II măsoară nivelul de dezvoltare pe domeniile Personal-Social, Motor Fin-Adaptativ, Limbaj, Motor-Grosier.
Testul este util în mod special în evaluarea și identificarea unor posibile probleme la copiii asimptomatici, dar și pentru confirmarea, pe baza unui instrument obiectiv, a anumitor suspiciuni la care s-a ajuns în mod intuitiv, precum și pentru monitorizarea copiilor care au fost identificați ca fiind în situații de risc pentru probleme de dezvoltare, cum ar fi, de exemplu, copii care au trecut prin dificultăți perinatale.
Vârstă: 0-6 ani
Durata: 10-40 minute
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: 300 Lei
Vârstă: 3-16 ani
Durata: 35 de minute - 3 ore
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: 1200 Lei
Vârstă: 7-19 ani
Durata: poate fi completat de o persoană în aproximativ 15 minute, fără a presupune un timp limitat
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: 350 Lei
Scala Wechsler de Inteligență pentru Copii (WISC-IV) este un instrument clinic deosebit de important ce măsoară inteligența și poate fi aplicat copiilor cu vârstă cuprinsă între 6 și 16 ani și 11 luni vorbitori nativi de limba română.
Vârstă: 6-16 ani
Durata: 60-90 de minute
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: 550 Lei
ADHD este adesea asociată cu una sau mai multe tulburări colaterale, cu anumite dezechilibre și deteriorări funcționale. Conners 3 conține multiple scale care ajută la evaluarea nu doar a tulburării ADHD, ci și a problemelor legate de aceasta, privind aspecte precum: funcționarea executivă, probleme de învățare, agresivitate, relația cu semenii și familia.
Vârstă: 6-18 ani
Durata: 10-20 de minute pentru completarea chestionarului
Copilul necesită pregătire pentru testare: Nu
Cost: 350 Lei
- evaluează deprinderile adaptative și capacitatea de a trăi sau muncii independent
- este implicat în diagnosticul și clasificarea prezenței și severității unei dizabilități sau tulburări
- identifică puncte forte și limite
- documentează și monitorizează progresul în timp
- contribuie la planurile și obiectivele de tratamente
- este implicat în determinarea eligibilității pentru acordarea beneficiilor sociale